1986

Det startet med en forsiktig flørt der gode venner samlet seg for å musisere. Flere av dem tok ansvar med instrumenter og stemmeprakt, og det var en avslappet atmosfære. Etterhvert spredte rykter seg om et nytt kor og det ble populært å hyre inn disse sangerne til å stå for underholdningen rundt om i bygda.

Koret gikk under navnet «Olsenbanden», etter Harald Olsen som nok kan kalles korets stifteren. Navnet gav underholdende assosiasjoner, og med et fengende repertoaret slo de fort an.

Etterhvert gikk koret over i et mer seriøst forhold, – med tanker om musikalsk utvikling og en fast dirigent. I en periode dirigert Tina Lie, men koret levde fortsatt mer eller mindre papirløst. Fram til 1993 da Åshild Alette Haugstad inntok dirigentrollen og «giftemål» var ikke til å unngå. Medlemmene trivdes godt sammen og den musikalske standarden steg med den nye dirigenten i førersetet.

Det var på tide å skifte navn og etter en lang og demokratisk prosess ble det vedtatt at koret skulle hete Vox Vaala.

Vox + Vaala = sant

Vox= stemme (på latin) og Vaala= etter elva Vaala.
– et navn som gir et levedyktig inntrykk og med en poetisk klang. 

1994

Det store OL-året og vinterens høydepunkt var å få være med i folkelivsprogrammet  i Kvitfjell og på Lillehammer.

1996

Minneboka ble også tilført et nytt og leseverdig blad dette året. Her kommer et klipp fra GLT – juni 1996:
«Vox Vaala til topps. Ringebukoret Vox Vaala gjorde det skarpt på landssangerstevnet på Hamar sist helg. Koret deltok på to konserter, som begge var lagt opp som konkurranse korene imellom. Koret gikk likegodt bort og vant begge! Det deltok sju-åtte kor på hver konsert. Juryen bestod av de andre korene pluss publikum, så fagekspertisen var på ingen måte fraværende. – En fin inspirasjon for koret. Vår takk går til Åshild Allette Haugstad, som har ført oss dit vi er i dag, og som gjorde en flott innsats med oss på stevnet, sier Asbjørn Nybakken fra Vox Vaala.»

Theodorakis-konsert

Dette året var også koret med på å arrangere Theodorakis-konsert sammen med Ringebu sangkor. I tunge stunder tenkte vi tilbake på denne opplevelsen der vi sang med verdenskjente musikere. Her må nevnes Lakis Karnezis på bouzuki, Randi Berge som sangsolist og Stefan Skøld som musikalsk ansvarlig og sangsolist. Men det var Åshild som hadde øvd inn repertoaret med begge korene og som fikk velfortjent honnør av 800 publikummere i Ringebuhallen. (Det var visst et sant kaos utenfor hallen, fordi ingen hadde tenkt på at alle skulle parkere bilen sin…)

Møte

– et nyskapende jazzprosjekt

Vegard Moshagen arrangerte for anledningen salmer og folketoner for kor og jazzband, og han skrev også nylaget musikk til prosjektet. Dette resulterte i en liten miniturne der vi blant annet hadde med oss Jon Pål Inderberg, en av Norges ledende jazz-saksofonister.

2007

Vi deltok i et Mozart-prosjekt med skuespiller Minken Fossheim.

2008/09

Tett bak din fot

«Tett bak din fot» – et enestående prosjekt som ble til i et samarbeid med Kvarts-musikeren Tom Willy Rustad. Han skrev musikk til oss på tekster av Rolf Jacobsen. Prosjektet hadde stor suksess, og vi hadde til sammen fire konserter med Tom Willy Rustad, Øystein Rudi og Aasmund Nordstoga.

2010

Korcupen på Tretten har vært en arena som har gitt gode minner og i dette året sanket koret gull i sjangeren pop/musikaler og gull i sjangeren kirkemusikk/klassisk, med Åshild som dirigent.

2011

Blå resept

25 år– ei gedigen jubileumsforestilling

Denne forestillinga ble det største koret hadde gjort så langt. Vi slo på stortromma og i samarbeid med mange innleide hjelpere skapte vi en skikkelig festaften. Musikken var hentet blant annet fra musikaler som Chess, Phantom of the Opera og Les Miserables, og sanger av artister og supergrupper som George Michael, Bee Gees, Abba og Queen. Målet var at publikum skulle få oppleve store sangnummer i ei flott og gjennomregissert ramme.

Henrik Slåen og Helena Klarén i «Teater Leven» hadde regien og Grete Vargeid var kapellmester, Åshild var dirigent og Vegard Moshagen hadde ansvaret for lyden.

2012

Sangerstevnet

I juni arrangerte Vox Vaala sammen med Ringebu sangkor sangerstevnet i Ringebu. Det var svært opplevelsesrikt å kunne være vertskap for andre sangerkolleger etter å ha pusset og pyntet på program og praktiske gjøremål gjennom flere måneder.

NM i korsang

Denne høsten stod også NM i korsang i Oslo på programmet. En god opplevelse som endte i en fin og uventet 7. plass, med Tone Løvvik som dirigent.

EVIG DIN!

30 års jubileumsforestilling

Vox Vaala fylte 30 år og jubilanten feiret med en jubileumsforestilling den 18. og 19. november. Jubileumsforestillingen «Evig din» var et tilbakeblikk i korets historie med mange varierte musikalske perler og morsomme krumspring. Vi feiret med andre ord «perlebryllup» da medlemmene opplever koret som et blomstrende musikalsk ekteskap.

Åshild Alette Haugstad dirigerte koret, mens Teater Leven (Henrik Slåen og Helena Klarén) stod for regien. Lyd og lys ble styrt av Vegard Moshagen og Jostein Kjorstad, mens Grethe Vargeid akkompagnerte på piano. Gjesteartist med to fantastiske innslag var tidligere kormedlem Kari Hanne Rudrud.

2018

Salong Vox Vaala 

med varianter

Koret utvikler sin eget konsept for lune og stemningsfulle konserter. Salong Vox Vaala er født og blir en spennende opplevelse første gang. Kaupanger fylles av gamle sittegrupper, stålamper, pledd, puter og bord. Hjemmekoselig og retro er stikkordet. Mange tar turen og Salongen blir godt besøkt. Det blir en gjentakelse av konseptet med med en tvist da jula står for tur. Julesalongen synges inn med med litt mindre myke møbler, men med desto mer julelys, juletre og en stemningsfull atmosfære.

2019

Arv og Slarv

Konsert med FIRO og Vox Vaala

I januar 2019 planla Vox Vaala konsert sammen folkemusikkgruppa Firo. I denne gruppa finner man noen av Norges dyktigeste og mest meriterte folkemusikere. Marit Midtli (toneprisvinner i 2015/vokal og fele), Bjørn Kåre Odde (fele og bratsj), Mads Erik Odde (akkordion) og Torfinn Hofstad (fele og gitar).

Det ble et dypdykk ned i arva folkemusikkmateriale. I anledning konsertene arrangert Firo et knippe tradisjonelle slåtter og sanger. Repertoaret hadde et stort spenn i uttrykk med vakre brudemarsjer, tragiske skillingsviser og komiske hverdagsskildringer.

Det ble holdt to konserter en i Ringebu (Kaupanger) og en i Gausdal (Kulturhus). Det ble en stor omfavnelse av Gudbrandsdalen, tradisjoner, arv, og folkemusikk. 

KorCup Tretten

Vårens Korcup ble en spennende opplevelse med en nervepirrende innspurt der det var tett på oppløpssiden. Vi endte med en god 2. plass og var strålende fornøyd.